неделя, 30 септември 2007 г.

НОВИ ПОТРЕБИТЕЛИ В ИНТЕРНЕТ

За пръв път жените официално заемат водеща позиция като потребители на Интернет в ключова възрастова група. В същото време сърфистите с посребрени коси са се увеличили дотолкова, че хората над 65 години прекарват повече време онлайн от която и да е друга възрастова група.

Тези данни са взети от официалната статистика на британския вестник Guardian. Тази статистика преобръща традиционните представи за потребителите на Интернет.

Ясно е, че никога преди хората не сме прекарвали повече време онлайн и с мобилните си телефони.

Не е новост, че бъдещето е в интернет и използването на мрежата все повече ще се увеличава. Новостта е, че собствениците на сайтове трябва да имат предвид този нов вид потребител.

Мрежата се феминизира. През 90-те мъжете водеха убедително, но тази година жените за пръв път изпреварват мъжете по време, прекарано онлайн. Става дума за категорията 25 до 49 години.

Част от промяната се дължи на факта, че в интернет има все повече съдържание, съответстващо на младите жени. Дамите в тази възрастова категория прекарват относително повече часове у дома и имат повече време за Интернет.

Тийнейджърките също увеличават присъствието си в Мрежата. Това се дължи на многото нови сайтове, предназначени специално за млади момичета. Не е изненада, че любими на девойките са социалните мрежи, където те могат да продължат да си бърборят много след края на учебния ден.

Хората на възраст над 55 години слушат повече радио, отколкото същата възрастова група преди пет години. Поразителното обаче е, че третата възраст настъпва към нета. Над 65-годишните, един на шестима, редовно търсят разни неща там, главно новини и локална информация.

Както при мобилните телефони, и в интернет пенсионерите пристигат със забавяне. Но щом се вържат веднъж, те се възползват от заслужената си почивка и прекарват в нета повече от всички други възрастови групи. Така тийнейджърът отделя 25 часа в нета, а пенсионерът - 42.

Така че промяната в аудиторията ще доведе и до промяна в съдържанието, което през годините досега бе изградено с оглед на млади потребители и то от мъжки пол.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Pisaneto.com

Няма коментари: