четвъртък, 30 август 2007 г.

БЛОГ И БИЗНЕС

Във връзка с така популярните блогове, напоследък все повече се засилва едно подозрение. Мнозина са тези, които смятат, че създаването на фирмен блог не е най-добрият начин за комуникация с клиентите. Част от бизнесмените обаче все още са на мнение, че блоговете могат да спечелят сърцата на потребителите.

И докато 50% от участниците в едно проучване, извършено наскоро, не виждат в блоговете подходящ начин за комуникация между компаниите и техните клиенти, то над една трета (35%) смятат, че има полза от корпоративните блогове.

Броят на скептиците се е увеличил в сравнение с миналата година, когато само 38% се обявяваха срещу бизнес блоговете. Това навежда на мисълта, че блогът като средство за комуникация предизвиква едно непрекъснато нарастващо недоверие.

Оценката за броя на блоговете в Мрежата постоянно се променя, особено на тези, които редовно се осъвременяват. Цифрата обаче със сигурност е в рамките на десетки милиони.

И макар растежът на блогосферата да е отблъснал от блога доста мениджъри, то той е допринесъл все пак за опознаването на тази дейност. Само 2% от участниците в тазгодишното изследване са казали, че не знаят какво е блог, а през миналата година цели 14% от участниците не са знаели какво представлява блогът.

Освен това, проучването показва по-малка нерешителност относно полезността на бизнес блоговете. 13% от запитаните не са сигурни дали блоговете помагат за по-ефективната комуникация с клиентите, а през миналата те са били 17%.

Много хора от бизнес средите са настроени изцяло против това средство и го смятат за безсмислен канал за комуникация. По-рано през тази година експертите препоръчаха на компаниите да дадат шанс поне на изпълнителните директори да имат свои блогове с информация, засягаща самата компания, за да не изостават от променящата се медийна среда и комуникациите в света на Мрежата.

Следващите поколения, които са и утрешната работна сила, най-вероятно очакват да им бъде позволено да създават и четат блогове през работно време.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Pisaneto.com

Няма коментари: