понеделник, 22 октомври 2007 г.

ИСТОРИЯТА НА ЕДНО ЧУДО

МАГИЯТА, НАРЕЧЕНА GOOGLE

Допреди няколко години тази търсачка беше една от многото. Днес това е най-мощната търсеща машина, с над 150 000 000 заявки за търсене дневно. Индексирани са над 1,6 милиарда страници ( от общо 5 милиарда в целият Интернет). Търсачката "владее" близо 30 езика и заема 15-то място в списъка на най-посещаваните сайтове в САЩ. И всичко това само за 3 години!

Google (терминът, между другото, според някои източници, означава число с клонящ към безкрайност брой нули след единицата) възниква с средата на 90-те години като кандидатска работа в Станфордският университет. По онова време създателите му Сергей Брин и Лари Пейдж са аспиранти във факултета по информатика, като Сергей изследва технологиите за събиране на информация, а Лари анализира Интернет.

Двамата съвсем скоро стигат до извода, че двете теми имат много общо и обединяват усилията си, заемайки се с общ проект, представляващ технология за търсене и индексиране на информация в Интернет. Така лека- полека се ражда най- голямото медийно и технологично чудо на нашето време.


Години отиват за модернизиране и дооформяне на проекта, след което Сергей и Лари, анализирайки ситуацията стигат до извода, че техният проект може да стане основа на търсеща машина, предлагаща по-добри резултати от всяка друга, съществуваща до момента.

И така, през септември 1998 г. стартира бета версия на сегашния Google в Интернет. Същността на неговата технологията се състои в това, че търсещата машина не само индексира ключовите думи, съдържащи се в уеб страниците, но и прави оценка на това, от колко други страници има линкове към тази страница.

Съвсем логично следва търсене на инвеститор. За разлика от Yahoo, която е финансирана няколкократно, тук финансирането е еднократно, като пари дават Sequoia Capital и Kleiner Perkins Caufield & Byers , които през юни 1999 г. "наливат" в основите на Google капитал в размер от $25 млн. През 2001 г. Google успява да върне вложените средства и да излезе на печалба.

През всичките тези години усилията на екипа на Google, наброяващ сега над 250 човека, освен Сергей, Лари и привлечения през лятото на 2001 г. Ерик Шмидт, бивш CEO на Novell и директор на Sun Microsystems, който изпълнява ролята на Изпълнителен директор, са насочени към подобряване и развитие на технологията.

Факт е, че в една или друга степен технологията на Google ползват (срещу заплащане, разбира се) Yahoo!, Cisco, AOL, Netscape, RedHat, Caldera Systems и още около 130 сайта. Но нито един от тези сайтове не използва цялата патентована технология на Google. Точно от продажбата на търсещи технологии и от продажбата на рекламни площи в сайта на Google се формира печалбата на компанията, която, както е известно, не хвърля луди пари да рекламира услугите си, а предпочита доволните от резултатите потребители да популяризират сами услугите, предлагани в сайта.

Google е в постоянен процес на развитие и усъвършенстване, като, за разлика от някои други търсещи машини, добавили към услугите, свързани с търсене на информация и електронна поща, търговия плюс хостинг, Google продължават да развива само услугите, свързани с търсенето на информация.

Появиха се и нови области за прилагане на технологиите на Google-вътрешни корпоративни търсещи системи, над които екипът работи усилено. Планира се Google освен вътре в уеб страниците, да може да търси и извън тях-в MS Office, PDF документи, изображения и др.

Днес Google е търсеща система № 1, но това не означава, че всички хора я използват. А точно към тази цел се стреми амбициозният екип на Google...

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Pisaneto.com

Няма коментари: